Utbildning i samarbete med Breakit
Systemtänkande inom design och innovation
Att använda systemet som lins vid design och innovation har rönt större och större intresse de senaste åren. Det beskrivs ofta som ett perspektiv inom design och innovation som hjälper organisationer att ta sig an problem och utmaningar som är svårare, mer intrasslade och oöverblickbara. Den typen av problem som ibland kallas för ”wicked problems”. Problem där lösningen aldrig är en snygg och paketerad fix på ett avgränsat problem som vi kan arbeta med i linjära flöden.
Systemtänkande inom design och innovation är ett värdefullt perspektiv för att arbeta med de där svåra problemen, men det tar oss inte hela vägen. Därför kommer vi också introducera komplexitet och komplexa system, på en övergripande nivå, i den här utbildningen. Vi kommer arbeta med Cynefin som ett sätt att förstå vad som är komplext och vad som inte är det. Så att du får verktyg för att förstå i vilka kontexter systemtänkande och systemkartor är värdefulla, och i vilka kontexter vi behöver andra arbetssätt.
Systemtänkande och komplexitet
För oss på Välva är systemtänkande arbetssätt värdefulla när vi befinner oss i den svåra dynamiken mellan det som är komplicerat och det som är komplext, i den kontext där designsprintar, innovationsprogram och designprocesser är vanliga verktyg i dag. Systemtänkande blir ett sätt att fördjupa och bredda insikterna som vi arbetar med i design och innovation, så att det vi skapar är något tidigare okänt. Något nytt, och inte bara mer av samma.
Första delarna av kursen introducerar systemteori och komplexitetsteori, som vi tycker bör vara nära länkat till systemtänkande. För att sedan introducera verktyg för att mappa system, som du också får chans att öva på ur din egen organisations kontext. Avslutningsvis kommer du få arbeta med verktyg för att intervenera i systemet, utifrån den mappningen du har gjort, för att skapa ökad motståndskraft – Eller resiliens.
Utbildningens innehåll
Under kursen kommer vi prata om, och arbeta med:
- Verktyg för att mappa ut ett systems nuläge ur olika perspektiv – Till exempel en produkt, en tjänst, ett team eller en organisation.
- En introduktion till systemteori och komplexitetsteori
- En introduktion till Cynefin som guide till beslutsfattande i komplexa och ordnade system och en grundläggande förståelse i skillnaderna mellan systemtyper.
- Resilienta principer för att få fatt på åtgärder som stärker din produkts eller tjänsts förmåga att löpande blomstra och samtidigt vårda det system det verkar i.
Mer nyfiken på systemtänkande och komplexitet?
Vi genomför utbildningar som är anpassade till organisationer eller team. Både som en del i de arbeten vi gör, eller fristående. Boka en digital kaffe så berättar Johan mer.
Läs mer om hur vi övar på att verka i komplexitet.