Estuarine mapping: Strategisk förändring i osäkra situationer

När osäkerheten, mångtydigheten och volatiliteten är hög så innebär linjära strategiprocesser hög risk. Vilket kan leda till att ingenting blir gjort, alternativt att organisationer satsar allt på ett kort. Vilket inte behöver vara dåligt, men innan riskfyllda ”bets” så går det att skapa strategisk systemförståelse som minskar risken avsevärt. Oavsett om det gäller stora organisationsförändring eller mindre projekt.

Agerbara nulägeskartor över komplexa adaptiva system möjliggör strategiska resultat i osäkra, mångtydiga och komplexa sammanhang.
Johan Axelsson
Designer & Researcher

Arbetssätt för strategisk systemförståelse

Det finns olika sätt att skapa kartor över komplexa nulägen, oavsett hur du går tillväga så finns det två viktiga principer. [1[ Kartläggningen måste vara relativt kvick, för så snart kartan är gjord är den inaktuell. Det innebär också att [2] kartläggningen måste leda till görande och action. Vilket i regel är svårt i komplexa situationer.

Vi nyttjar ofta Estuarine framework för att möjliggöra strategisk action och görande i osäkra och komplexa situationer. Ramverket är skapat av Dave Snowden och the Cynefin company.

Estuarine-ramverket utgår från några viktiga principer om förändring och strategi i komplexitet:

  • Det utgår från nuläget, inte från drömmar, visioner eller önskningar.
  • Det antar ett komplext perspektiv på förändring, med fokus på vad som är tillgängligt att göra utifrån det. 
  • Det fokuserar på energi-åtgången som finns i systemen i dag, vilka dikterar vad som blir gjort och inte.
  • Det ökar finkornigheten i strategiska samtal, vilket möjliggör ett agerande i låsta och svåra strategiska frågor.
  • Det fokuserar på många mindre initiativ och projekt, istället för fåtalet stora.

Strategi som tar hänsyn till verkligheten

Med andra ord så får vi genom Estuarine mapping diversifierade finkorniga nulägeskartor över komplexa system och situationer. Att jämföra med mer konventionell linjär strategi där fokus i regel ligger på en utstakad förändring, innovationen, eller något nytt. Som sedan målsätts så att organisationen effektivt kan styra i den riktningen oavsett vad som händer. Och det är just den där frikopplingen från det som händer i verkligheten som är ett för högt pris att betala eftersom effekter ur systemet (organisationen) växer fram ur många olika situationer och på olika sätt. I Estuarine mapping försöker vi alltid utgå från den där verkligheten – Med all sin subjektivitet och stökighet. Hur kan vi då få en gemensam gjort?

På Välva möter vi ofta duktiga produktledare, verksamhetsutvecklare och ledningsgrupper som gör alla de där sakerna som ”man ska göra”. De medskapar en vision eller ett syfte, förankrar det löpande i organisationen och stångar dagligen för att få det att hända. Och till viss del händer det, för i vissa situationer är det ett arbetssätt som funkar. Problemet är när organisationer står inför de där osäkra och komplexa problemen.

Då behövs arbetssätt som tar in verkligheten, ur flera perspektiv, på sätt som vi kan agera på här nu för att förändra vad som är tillgängligt i vår disposition. Och så snart vi agerar för att förändra energiåtgången i nuläget så förändrar vi systemen vi verkar i och får på så vis ett nytt nuläge. Som vi också behöver förstå.

Estuarine mapping hjälper oss att löpande orientera oss i vardagen så att vi har en tillräckligt god uppfattning om vad vårt nästa möjliga steg ska vara för teamen och organsationen

Johan Axelsson

Design och research

Komplettera ert linjära strategiska arbete

På Välva stöttar vi organisationer som vill komplettera befintliga arbetssätt för strategi – För att öka sin resiliens och förmåga att möta osäkerhet, mångtydighet och komplexitet.

Nyfiken på arbetssätten? Kolla in vår utbildning i tjänstedesign i komplexitet eller läs mer om strategi och komplexitet.