Kurs för team eller individer
Strategiska resultat i komplexitet: Teori och praktik
I komplexitet är osäkerhet inte en risk, det är din centrala konkurrensfördel. Genom att förstå strategiska nulägen kan den där osäkerhet bli en grogrund för strategiska resultat. Den här kursen stärker din förmåga att facilitera strategiska resultat under hög osäkerhet.
3-4 juni 2025
19 000 kr
09-17. Malmskillnadsgatan, Stockholm
11-12 nov 2025
19 000 kr
09-17. Malmskillnadsgatan, Stockholm
Mycket av det strategiska arbete som görs i organisationer antar linjära samband mellan orsak och verkan. Ett mål, en riktning, en vision eller ett syfte sätts upp och sedan arbetar organisationen för att hitta in i hur det framtida ideala läget ska uppnås. Och det är inte fel. Men om osäkerheten är alltför hög så kan vi inte förlita oss på linjära orsak-verkan samband. Konsekvensen är att strategiska resultat uteblir, samtidigt som energi och pengar ödslas.
I den här utbildningen övar vi på arbetssätt för att komplettera de konventionella linjära strategiska arbetssätten. Vi övar på strategi i icke-linjära sammanhang där förutsägbarheten är låg. Men inte genom att försöka mota bort eller skyffla undan komplexitet, för det går inte. Istället övar vi på att nyttja den energi som finns i osäkerhet och komplexitet för att hitta in i strategiska action, innovation och förändring.
Kursen tar avstamp i Cynefin, och dess constraint-baserade definition på komplexitet. Med det som grund kommer vi i huvudsak lära och praktisera två verktyg för strategi i komplexa sammanhang: Estuarine mapping och narrativ-kartläggning.
Utbildningen kombinerar teoretisk bakgrund med praktiskt övande. Målet är att du ska få tillräcklig teoretisk förståelse för att kunna anpassa arbetssätten efter din egen kontext, och din organisation. Oavsett om du arbetar med strategi inom produktutveckling, organisatoriskt eller för ett program/initiativ så kommer du få med dig verktyg för att synliggöra, och agera på, strategiska mönster som linjärt strategiskt tänkande inte kommer åt.
Frågor och svar
Passar utbildning mig?
Utbildningen kräver ingen teoretisk förförståelse, men för att den ska bli värdefull så bör du sitta med strategiska frågor i din vardag. Desto större spridning på gruppen, ju mer värdefull tenderar kursdagen att bli. Vi har haft deltagare från både offentlig och privat sektor, och en lång rad olika titlar. Den gemensamma faktorn är ett intresse för nya typer av arbetssätt för strategi.
Vad menas med komplexitet och systemtänkande?
Den centrala egenskapen som vi arbetar med under den här utbildningen är att komplexa adaptiva system saknar linjära samband mellan orsak och verkan. Det ställer särskilda krav på organisationer arbetssätt när de står inför en komplex situation, det kommer vara i fokus under dagen.
Vill du ha ett fylligare svar så kan du läsa om mer om Cynefin, strategi komplexa sammanhang eller innovationsarbete i komplexa situationer.
Vilka verktyg kommer jag öva på?
Kursen är till viss del styrd av de sammanhang och situationer som deltagarna verkar i. Men för att kunna få syn på komplexitet på nya sätt nyttjar vi alltid:
- Narrativ-kartläggning
- Komplexitetsramverket Cynefin
- Ramverket Estuarine mapping.
Vad menas med system?
Vi antar ett systemteoretiskt perspektiv och arbetar med systemet som utgångspunkt och lins. Det innebär att vi är mer intresserade av systemet, hur systemet är organiserat och interaktionerna inom systemet än aktörerna eller sakerna i systemet.
Ett system kan, i det här fallet, definieras som ett nätverk med ett delat sammanhang. Olika typer av system skapar olika förutsättningar för organisationer att verka, och olika arbetssätt lämpar sig. Därför är det ett värdefullt perspektiv.
Utbildningsledare
Johan Sjöström
Johan Sjöström har över 20 års erfarenhet av digital utveckling och design av digitala kundmöten i komplexa sammanhang. Johan är en uppskattad utbildare som bland annat utbildat på Dagens Industri, Resumé och Handelshögskolans företagsutbildningar.
Johan Axelsson
Johan Axelsson har arbetat med komplexitets-grundad produktstrategi, research och design i över 10 års tid. I dag utbildar han, och arbetar tillsammans med team och organisationer, för att få saker gjorda i oförutsägbara, osäkra och mångtydiga sammanhang.
Schema för utbildning
Dag 1 – 09.00-12.00: Teoretisk introduktion till komplexitet, olika skolor, och dess inverkan på strategi.
- Vi belyser det här ur tre perspektiv: Ledningen, teamet och kunden eller medborgaren.
Dag 1 – 13.00-16.00: Öva på Estuarine mapping som verktyg för att skapa strategisk riktning
- I komplexitet så är riktning är emergent egenskap, vi kan inte bara sätta oss ner och bestämma vad det ska vara. Estuarine mapping hjälper till att bryta i komplexa frågor, för att få fatt på riktningen.
Dag 2 – 09.00-12.00: Kundens roll I strategi.
Kunden är alltid komplex, och organisationers försök att agera kunddrivet likaså. Förmiddagen dag 2 handlar om hur vi kan förstå kunderna på sätt som möjliggör strategisk action i komplexa frågor.
Dag 2 – 13.00-16.00: Öva på narrativ-kartläggning
- Här övar vi på Narrativ-kartläggning som ett sätt att förstå hur, och på vilka sätt, kunderna ska vara en del av det strategiska arbetet i komplexa situationer.
Vill du öka förmågan ett team eller en organisation?
Vi utbildar både individer och grupper. Är ni ett gäng från en oh samma organisation? Hör av dig till Johan så kan ni mixtra ihop ett upplägg som passar utgår från din organisations utmaningar och kontext.