Introduktionskurs för team eller individer
Introduktion till komplexitet och sense-making
Ett komplext system är fundamentalt annorlunda från ett ordnat system, vilket ställer helt nya villkor på arbetssätt. I den här kursen djupdyker vi i komplexitet och sense-making i organisationer, med fokus på verktyg för att förstå och agera i komplexa system.
6 maj 2025
9000 kr
09-17. Digitalt via Zoom
7 oktober 2025
9000 kr
09-17. Malmskillnadsgatan, Stockholm
I den här kursen övar vi på organisatoriska verktyg för att förstå komplexitet så att vi kan agera på nya sätt, det som kallas för sense-making. Vi kommer ta avstamp i ramverket Cynefin, och dess constraint-baserade definition på komplexitet. Med syfte att öka dina förutsättningar att skapa framåtrörelse i osäkra, mångtydiga och volatila frågor, problem och situationer.
Kärnan i komplexitet är att kontexten eller situationen är oöverblickbart ihoptrasslat med det som vi förstår som ett problem eller en möjlighet i den kontexten/situationen. Därför utgår den här utbildningen från deltagarnas egna kontexter och situationer. Genom komplexitetsverktyg så får vi tillsammans syn på mönster som finns i din vardag, på ett sätt som du inte tidigare har sett dem. Vilket låser upp nya typer av görande och åtgärder för att förändra sakerna och kontexterna – Så att andra mönster och constraints kan uppstå.
Målsättningen med den här kursen är att du ska få med dig perspektiv och verktyg som ökar din förmåga att bena i komplexa och svåra frågor. Genom ökad teoretisk förståelse som möjliggör praktiskt görande i din organisation, i din kontext. Oavsett om det är en projektstart, aspekter av produktutveckling, frågor om kundupplevelse, eller analyser av verksamhet.
Frågor och svar
Passar utbildning mig?
Utbildningen är en introduktion och kräver ingen förförståelse. Desto större spridning på gruppen, ju mer värdefull tenderar kursdagen att bli. Vi har haft deltagare från både offentlig och privat sektor, och en lång rad olika titlar. Den gemensamma faktorn är ett intresse för nya typer av arbetssätt för förändring och utveckling.
Vad menas med komplexitet och systemtänkande?
Det här är en vanlig fråga, som är både svår och inte så viktig att svara på. Den här kursen tar avstamp i ett antal egenskaper som de flesta skolor är överens om att komplexa adaptiva system har. Snarare än att grotta ner oss i definitioner och distinktioner mellan olika typer av komplexitet.
Den centrala egenskapen som vi arbetar med under dagen är att komplexa adaptiva system saknar linjära samband mellan orsak och verkan. Det ställer särskilda krav på organisationer arbetssätt när de står inför en komplex situation, det kommer vara i fokus under dagen.
Vill du ha ett fylligare svar så kan du läsa om mer om Cynefin, strategi komplexa sammanhang eller innovationsarbete i komplexa situationer.
Vilka verktyg kommer jag öva på?
Kursen är till viss del styrd av de sammanhang och situationer som deltagarna verkar i. Men för att kunna få syn på komplexitet på nya sätt nyttjar vi alltid:
- Komplexitetsramverket Cynefin
- Komponenter ur ramverket Estuarine mapping.
Vad menas med system?
Vi antar ett systemteoretiskt perspektiv och arbetar med systemet som utgångspunkt och lins. Det innebär att vi är mer intresserade av systemet, hur systemet är organiserat och interaktionerna inom systemet än aktörerna eller sakerna i systemet.
Ett system kan, i det här fallet, definieras som ett nätverk med ett delat sammanhang. Olika typer av system skapar olika förutsättningar för organisationer att verka, och olika arbetssätt lämpar sig. Därför är det ett värdefullt perspektiv.
Utbildningsledare
Johan Sjöström
Johan Sjöström har över 25 års erfarenhet av digital utveckling och design av digitala kundmöten i komplexa sammanhang. Johan är en uppskattad utbildare som bland annat utbildat på Dagens Industri, Resumé och Handelshögskolans företagsutbildningar.
Johan Axelsson
Johan Axelsson har arbetat med komplexitets-grundad research och design i över 10 års tid. I dag utbildar han, och arbetar tillsammans med team och organisationer, för att få saker gjorda i oförutsägbara, osäkra och mångtydiga sammanhang.
Schema för utbildning
Förmiddag 09.00-10.00:
Introduktion till systemtänkande och komplexitet.
- Hur blir komplexitet användbart för organisationer?
- Vilka verktyg kommer vi öva på under dagen?.
Förmiddag 10.00-12.00: Att skapa förståelse för komplexa situationer på nya sätt.
- Praktisk övning: Hur kan vi kartlägga komplexa problem och situationer så att vi kan möta dem på nya sätt?
- Praktisk övning: Hur kan vi arbeta tillsammans för att fördjupa och förbättra kartor?
Eftermiddag 13.00-16.00: Att ta action utifrån ny förståelse och nya kartor
- Praktisk övning: Hur kan vi nyttja begreppen constraints, aktanter och interaktioner för att stärka organisationers förmåga till problemlösning?
Eftermiddag 16.00-17.00: Avslutning och teoretiskt inramning
- Varför har vi gjort som vi har gjort under dagen? Vilka teoretiska grunder vilar det på?
- Vad var klurigast i dag? Vad borde vi förtydliga eller fördjupa? Vad är vi mest nyfikna på?
Vill du öka förmågan ett team eller en organisation?
Vi utbildar både individer och grupper. Är ni ett gäng från en oh samma organisation? Hör av dig till Johan så kan ni mixtra ihop ett upplägg som passar utgår från din organisations utmaningar och kontext.