Förändra interaktioner – Inte människorna
När vi arbetar med förändring i organisationer är det vanligt att vi först bestämmer vilken förändring vi vill uppnå och sedan försöker få människorna i organisationen att bli en del av den förändringen. Hela vägen från individers mindset till organisationens kultur.
Men tänk om det faktiskt är tvärtom, att det är genom förändrade mönster och interaktioner som förutsättningarna för förändring skapas. Nerifrån och upp. Där individer snarare förändrar sina tankesätt över tid som en konsekvens av nya interaktionerna, och på sätt som vi inte hade kunnat förutspå.
Att förstå mönster och interaktioner
För att kunna göra det där skiftet från människa till mönster så behöver vi förmågan att förstå mönster och interaktioner. I mer ordnade sammanhang är det relativt enkelt, men i komplexa system är det inte lika uppenbart. Och många organisationer är relativt ovana vid den typen av klurigare kartläggningar.
För utifrån vems perspektiv ska vi förstå mönster? På vilken abstraktionsnivå ska vi hantera mönster? Utifrån vilken lins ska vi analysera interaktioner? Agerbart utifrån vems mandat och agens? För att nämna några av de subjektiva perspektiv som försvårar den här typen av arbete när komplexiteten och osäkerheten är hög.
Att förstå nuläget snarare än målen
Mönster och interaktioner har en annan egenskap som ofta glöms bort: De existerar här och nu. Få saker kommer i vägen lika mycket som våra idéer om var vi skulle kunna vara i framtiden. För att så snart vi har en idé om det så har vi också en idé om vägen dit och om lösningen. Och den där lösningen eller idén skymmer sikten och möjligheterna för något annat att uppstå, som du aldrig kunnat förutse.
För människor har en tendens att försöka förstå helheten, och även i de fall det är omöjligt så tror vi oss förstå den ändå. Och ur det växer det komplexa lösningar och vägar framåt som människor förväntas engagera sig i. Och det är mänskligt, att vi tror oss förstå något tillräckligt bra för att kunna implementera en komplex lösning. Här är Gall’s lag en bra tumregel att ha med sig – Fast utan att trilla in determinism.
Förändring i komplexa organisationer
Fokusera på att förstå vilka mönster och interaktioner som finns i organisationen i dag, så att du kan stärka och dämpa dem. Så, sammanfattningsvis för alla oss som arbetar med förändring i organisationer :
- Starta från där ni är.
- Skapa gemensam förståelse av nulägets möjligheter, genom mönster och interaktioner i systemen.
- Gör gynnsam förändring det mest sannolika utfallet.